Een gezonde dosis stress is heel normaal en hoort bij het leven.
Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, een presentatie moet geven of een belangrijke wedstrijd moet spelen, voel je de spanning in je lichaam opbouwen. Je spieren spannen zich aan, je hartslag en bloeddruk gaan omhoog, je ademhaling gaat sneller en je begint te zweten. Stress maakt je alert, gefocust en zorgt ervoor dat je deze situaties beter aan kunt. Het is een ontzettend nuttig systeem omdat het je in staat stelt om adequaat te handelen tijdens noodsituaties.
Echter is stress schadelijk wanneer het te lang aanhoudt en het je niet lukt om ervan te herstellen. Het maakt je moe, je voelt je futloos, je voelt je opgejaagd, je gaat slecht presteren, je bent prikkelbaar, je piekert. Je kunt lichamelijk en psychisch ziek worden wanneer er sprake is van hevige en chronische stress. Het maakt je ongelukkig en als je op deze manier door gaat kom je overspannen thuis te zitten of nog erger met een burn-out.
Voordat ik kom met een aantal praktische tips die ervoor zorgen dat je stresslevel weer zakt, is het belangrijk om jezelf af te vragen: Wat geeft mij stress? Wat voor situaties, taken, of uitdagingen zijn dit? Noteer dit voor jezelf en stel bij elk punt dat je hebt opgeschreven de volgende vragen:
- Moet ik hier iets mee?
- Wil ik hier iets mee?
De antwoorden op deze vragen bepalen namelijk of je aan iets wilt werken of niet. De meerwaarde van het herkennen van deze situaties zit hem in de bewustwording. Wanneer jij weet wat je triggers zijn, kan je hier beter op anticiperen en er beter mee leren omgaan. Uiteindelijk wil je onnodige stress voorkomen in plaats van genezen.
Wat kan jij nu doen om je stress te verlichten?
Begin met prioriteren. We zijn geneigd om te veel in te plannen in een te korte tijd met als gevolg dat er altijd een to-do-list is die nooit ophoudt. Doe dit voor een langere periode en solliciteert regelrecht richting een overspannenheid.
Prioriteren is een manier om je eigen grenzen aan te geven en de dagelijkse belasting te limiteren tot wat werkelijke nodig is. Download hier gratis het prioriteitenmodel dat je helpt met het bepalen waar je het beste mee kunt beginnen
Start met rusten. Tegenwoordig is onze aandacht ontzettend versnipperd. Er zijn tegenwoordig maar weinig natuurlijke rustmomenten. Elk loos moment weten we wel in te vullen met iets. Denk dan aan bijvoorbeeld je smartwatch of telefoon die maar af blijft gaan. Hoeveel tijd kost dat nou, even op dat ene berichtje reageren? We hebben de hele dag door prikkels waar we iets mee moeten en ook iets mee doen. Je brein heeft hierdoor geen moment rust en dit maakt je onnodig moe. Je slaat geen informatie meer op waardoor je inefficiënt werkt. Zie jij de vicieuze cirkel waar je in zit?
Spreek met jezelf af wanneer je de telefoon weg legt en de tv uitzet. Het beste is om minimaal 2 uur voor het slapen gaan je telefoon en tv uit te zetten. Het licht en de prikkels zorgen er namelijk voor dat je brein denkt dat het “licht” is waardoor je minder snel in slaap komt.
Zorg dat je voldoende slaapt. Je lichaam en je geest hebben rust nodig om goed te kunnen herstellen en alle prikkels van de dag te kunnen verwerken. Als je goed slaapt word je uitgerust wakker, voel je je fitter en ben je productiever.
Neem voldoende pauzes tijdens je werk. Je brein heeft tijd nodig om te schakelen tussen taken. Wanneer je aan een stuk door werkt merk je na een aantal uren dat je, je focus verliest en snel afgeleid raakt. Door tussen de taken door een korte pauze te nemen van +- 15 minuten, ben je uiteindelijk productiever en heeft je lichaam de tijd om even tot rust te komen.
Neem meerdere dagen achtereen vrij. Ik heb gemerkt dat dit ontzettend belangrijk is. Het kost tijd om los te komen van je werk dus probeer met regelmaat weekenden te plannen zonder werk. Dit betekent ook dat je in die periode niet bereikbaar bent voor werkzaken.
Kom in beweging! Ook wanneer je thuis op de bank hangt en echt geen zin hebt. Het helpt echt! Je lichaam maakt tijdens het bewegen stofjes aan die helpen om de opgebouwde adrenaline af te bouwen. Na 30 – 60 minuten matig intensief bewegen ervaar je al direct effect. Je voelt je fitter en rustiger. Daarnaast draagt bewegen ook bij aan een kwalitatief betere slaap. Het fijne is, dat je hier helemaal niet sportief voor hoeft te zijn. Ga naar buiten en maak een wandeling van 30 minuten of pak de fiets en ga een stukje fietsen. Je zult merken dat dit je heel veel goed zal doen.
Vind je het lastig om in beweging te komen? Of kom je er zelf niet uit? Dan ben ik er voor je. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en dan kijken we samen hoe ik jou het beste kan helpen.