Corona moe. Wat nu?

Dit keer een bijna volledige lockdown. Geen gezellige gezamenlijke kerst maar een sobere kerst. De woorden die worden gebruikt tijdens de toespraak van Rutte op maandag avond 14 december zijn deprimerend. Oud en nieuw thuis, binnenhuis. Geen feest. Geen (ski) vakantie tot waarschijnlijk ergens halverwege maart 2021. Je bent er wel klaar mee met het hele corona gebeuren. Je bent corona moe.

Het is een lastige periode 

Het is zeker niet helpend dat we nu in de meest donkere periode van het jaar zitten. Weinig goede dagen met zonlicht en we zitten veel binnen. Normaliter is het al een uitdaging om in deze periode energiek te blijven maar nu is het extra uitdagend. Je denkt veel na en daardoor ben je afwezig.  Doordat je weinig fysiek contact hebt met vrienden merk je dat je al snel in een dipje terecht komt waar je moeilijk uit komt.

ontdek je energielekken

Al deze negatieve gedachtes, emoties en gevoelens zijn energielekken. Deze energielekken zorgen ervoor dat je minder energie overhoudt voor andere momenten van de dag. Als er te veel energielekken ontstaan ga jij je steeds vermoeider voelen en gaat je weerstand er ook op achteruit.

Alles wat je doet kost energie en is het dus ook niet gek als jij je moe voelt aan het einde van een dag. Echter als jij dagelijks met vermoeidheid opstaat en met vermoeidheid op bed gaat, is het goed om dit verder te onderzoeken.

Heb je het gevoel dat je corona moe bent? Dan is het goed om te gaan onderzoeken naar je energielekken. Dit kan je doen te kijken naar jouw cirkel van invloed.

Ben je proactief of reactief?

Wanneer je corona moe bent kan je dit op grofweg op twee manieren benaderen: reactief of proactief.

Mensen die reactief zijn richten hun aandacht vooral op zaken waar ze geen invloed op hebben. Doordat reactieve mensen hun tijd & energie stoppen in dingen waar zij geen invloed op hebben, komen ze in een neerwaartse spiraal terecht. Er zijn dan veel energielekken.

Doordat proactieve mensen hun tijd en energie besteden aan dingen waar zij wel iets aan kunnen doen, en zich neerleggen bij zaken waar zij juist geen invloed op hebben, komen ze in een opwaartse spiraal terecht. Met als gevolg dat je je energieker zult voelen.

De cirkel van invloed kan groter of kleiner worden, naarmate jij jouw aandacht meer of minder richt op zaken waar jij invloed op hebt. Door dit model toe te passen krijg jij zicht op de zaken waarop je wel invloed hebt en zaken waaraan je zo min mogelijk energie moet verspillen. Je kunt je energie immers maar één keer verdelen.

Zoek hulp

 

We zijn geneigd om het allemaal zelf op te willen lossen. Onze ‘eigen ballen hoog willen houden’. Je bent niet alleen en je hoeft dit niet in je eentje op te lossen.

Om mentaal fit te blijven is het belangrijk om voor jezelf te zorgen. Ben je mentaal fit dan heb je meer energie, ben je productiever en voel je je ook fitter. Plan nu je gratis kennismakingsgesprek in. Dan gaan we samen onderzoeken hoe jij weer vol energie kunt knallen in 2021.