5 tips die jou helpen om door die moeilijke periode heen te komen

2020, Wat een jaar! Het jaar dat ons laat realiseren dat we niet alles als vanzelfsprekend kunnen aannemen. Het jaar dat we ons realiseren dat self care ontzettend belangrijk is.

Wanneer we dealen met een moeilijke periode in ons leven willen de meeste van ons juist dingen doen die ons beter laten voelen. Echter zijn wij geneigd om dan vaak voor de verkeerde dingen te kiezen. Dat komt omdat we op deze momenten terugvallen in onze oude vertrouwde patronen. Wanneer we ons dus minder goed voelen zijn we sneller geneigd om terug te vallen op dingen zoals bijvoorbeeld: 

  • Ongezonder eten
  • Veel en doelloos t.v. kijken
  • Veel tijd scrollend doorbrengen op social media
  • Jezelf afzonderen van je omgeving

Deze manieren helpen jou niet altijd om je echt beter te voelen. Er zijn vele betere manieren om hiermee om te gaan! 

Ik reik je nu 5 tips aan die jou helpen om door die moeilijke periode heen te komen. Let’s go!

Dankbaarheid uiten

Mensen die zich goed voelen, zijn vaak ook dankbaarder voor de kleine dingen in het leven. En jij zult nu vast wel denken “dat is logisch dat komt omdat zij zich gelukkiger voelen dan ik. Ik heb nu te dealen met die moeilijk periode”. Je hebt absoluut gelijk. Het is niet makkelijk om de kleine dingen te waarderen wanneer je in die moeilijke periode zit.

Echter laat onderzoek zien dat het mogelijk is om je brein te her-trainen. Dit kan je doen door je bewust te focussen op de goede dingen in het leven. Door hier elke dag bewust bij stil te staan heeft dit direct invloed op hoe jij je voelt.

Je kunt dit doen door bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan, in een boekje, 3 tot 5 dingen opschrijven waar jij dankbaar voor bent. 

Slapen

Je hebt al je energie nodig wanneer je door een moeilijke periode heen gaat. Een goede nachtrust is dus ontzettend belangrijk. Tijdens je slaap verwerk je namelijk alle ervaringen en indrukken van de dag. Een goede nachtrust helpt je om je lekkerder in je vel te voelen. Het is dus belangrijk om hier structuur in aan te brengen.

Dit kan je doen door bijvoorbeeld 1 tot 2 uur voor het slapen gaan alle technologische apparaten weg te leggen.

Als je net zoals ik ben, dan is dit ontzettend lastig want we zijn goed in het scrollen op onze telefoon of we willen nog even die serie kijken op Netflix.

Echter zorgen deze prikkels ervoor dat je brein niet goed registreert dat je moe bent en is het zo 02:00 uur voordat jij je realiseert dat het al laat is. En dan gaat je wekker alweer om 07:00 uur…

Leg die telefoon dus op tijd weg en ga ook op tijd op bed. Vindt voor jezelf een structuur die werkt.

Blijf onder de mensen

We zijn geneigd om ons af te zonderen van onze omgeving wanneer we ons niet goed voelen. Mensen die zich goed voelen, zijn meer in contact met andere mensen en besteden meer tijd aan familie en vrienden.

Plan dus die zoom sessies in met je vrienden en familieleden ook al voelt het niet helemaal goed. Onderzoek laat zien dat alleen al onder de mensen zijn, jou al beter laat voelen. Of combineer meerdere dingen door samen te gaan bewegen. Een win-win situatie!

Bewegen

We vergeten nogal snel dat bewegen je direct een positieve boost geef aan hoe jij je voelt. In een eerder artikel schreef ik al hoe sporten je mentaal fit houdt. Do I need to say more? 

30 Minuten bewegen per dag is al voldoende. Dus trek die sportschoenen aan en gaan met die banaan!

Do I need to say more?  Trek die sportschoenen aan en ga er voor.

Stay Happy, Be Healthy!