Mindset is jou blik op de wereld

Mindset. Wat is het? En wat kan je met je mindset?

In het filmpje hieronder vertel ik je er meer over. Vindt je het prettiger om te lezen? Lees dan vooral verder.

Wanneer ik het heb over je mindset, dan heb ik het over jou manier van denken en over jou kijk naar de wereld. Hoe ga jij om met uitdagingen, tegenslagen of leersituaties in jou leven? 

Hierin maak ik een onderscheid tussen een vaste mindset en een groeimindset. 

Bij een vaste mindset ben je geneigd om dat te doen waarvan je zeker weet dat je het kunt. Een vaste mindset beschermt jou tegen situaties die je onzeker maken, je lichamelijke ongemakken geven, vervelende emoties of negatieve gedachtes met zich mee brengen. Deze mindset voorkomt dat je het gevoelt hebt dat je faalt. Anderzijds, wie altijd deze veilige situaties opzoek, zal ook niks nieuws leren of uitgedaagd worden. 

Een vaste mindset is niet een slechte mindset. Deze mindset kan heel nuttig zijn. Op sommige momenten is het prima om je dan ook in een vaste mindset te berusten. 

Het is belangrijk om je bewust te worden van je vaste mindset triggers. Door je hier bewust van te worden kan je bij jezelf gaan checken wat maakt dat je voelt zoals je, je voelt.

Op dat moment kan jij jezelf dan twee vragen stellen: 

  1. Moet ik hier iets mee? 
  2. Wil ik hier iets mee?

De antwoorden op deze vragen bepalen of je aan iets wilt werken of niet. 

Het is belangrijk om naar je vaste mindset te gaan kijken zodra je merkt dat het een terugkomend onderwerp is waar jij last van hebt. 

En geloof mij, jij zult je hele leven lang situaties tegen komen waarop je vaste mindset getriggerd wordt.

De meerwaarde van het herkennen van je vaste mindset triggers zit hem in de bewustwording. Waar ben jij (nog) niet goed in? Waar ben jij gevoelig voor? Wanneer jij weet wat je triggers zijn, kan je hier beter op anticiperen of er beter mee leren omgaan. 

De groeimindset is het proces of de uitdaging die jij aangaat wanneer je iets wilt of hebt te leren. Ook in dit leerproces heb je te maken met ups en downs. Er zullen momenten zijn waarop jij je krachtig genoeg voelt om de uitdaging aan te gaan. Op andere momenten kan je vaste mindset weer getriggerd worden waardoor je weg van ontwikkeling belemmert wordt. 

Is de ene mindset beter dan de andere? Nee helemaal niet. Sterker nog, je zult altijd een mix hebben van beide mindsets en dit zal de rest van je leven zo blijven. 

Het belangrijkste is om in jezelf te blijven geloven en te blijven benoemen: “ik kan dit nog niet”. Door het accent te leggen op “nog niet” laat je jezelf realiseren dat je in een leerproces zit. De nadruk ligt dan op de groei en ontwikkeling. 

Wil je graag weten wat ik voor je kan betekenen?