Ondermijnende gedachten zijn gedachten die je in de weg zitten. Deze gedachten worden gestuurd door emotionele patronen, ervaringen en overtuigingen.
“ik kan het niet” “misschien ben ik hier niet geschikt voor” “dit is te moeilijk” “ik ben niet goed genoeg” zijn één van de vele gedachten die je keihard omlaag kunnen halen. Het is duidelijk dat gedachten die je bekritiseren, veroordelen, jou omlaag praten of je ergens van beschuldigen eerder zullen demotiveren dan motiveren.
Kunnen jouw gedachten ook zo met jou aan de haal gaan? En dat is dus volkomen normaal. Iedereen heeft last van deze gedachten in meer of mindere mate. Je bent dus niet de enige!
Stel je voor je bent de kapitein van een schip
Dit schip bevindt zich op open zee. Je kijkt door je verrekijker en in der verte zie je een groepje eilanden waar je heel graag naar toe wilt gaan.
Deze groep eilanden staan symbool voor de dingen die jij heel belangrijk vindt.
Echter ben jij niet de enige op het schip. Onderin het ruim bevinden zich demonen. Deze demonen hebben een bijzondere gave. Zij kunnen jouw angst aanjagen en bedreigen wanneer jij koers zet richting de eilanden.
Gelukkig heb jij een deal met ze gesloten. Zolang jij ervoor zorgt dat het schip doelloos blijft ronddobberen op zee, zullen zij jou met rust laten. Er zijn momenten dat jij al je moed bij elkaar raapt en toch koers zet richting de eilanden. Zodra jij dit doet rennen de demonen het dek op, maken een hoop drukte, bedreigen jou en jagen je angst aan. Dus wat doe je?
Om de rust op het schip terug te laten keren besluit jij om doelloos rond te dobberen op open zee. De rust keert terug en in het begin is dat okay. Het blijft alleen wel aan je knagen: je voelt je ontevreden, je verveelt je en je wilt graag naar één van die eilanden. Zodra je toch koers zet richting de eilanden komen de demonen weer aan denk en maken jou weer angstig.
De demonen in dit verhaal staan symbool voor jou gedachten, gevoelens, herinneringen en sensaties. Iedere keer dat jij je leven de richting op stuurt die overeenstemt met jou waarden komen zij naar boven.
Vrijwel altijd reageren we op onze gedachten alsof die de absolute waarheid zijn of onze volledige aandacht verdienen. Gedachten zijn woorden die wij in ons hoofd blijven herhalen ongeacht of het waar of onwaar is.
Maar stel je voor dat je aandacht besteedt aan deze gedachte, helpt het jou dan om het leven te creëren dat je graag wilt leiden?
Moeten we dan van deze negatieve gedachten af? Nee, het gaat er niet om dat jij van je moeilijke gedachten af komt want je kunt je gedachten helemaal niet zelf uitkiezen. Je hebt echter wel de mogelijkheid om anders met je gedachten om te gaan. En stel je voor dat je aandacht wilt besteden aan de gedachte, helpt die jou dan het leven te creëren dat je graag wilt leiden?
De eerste simpele stap die jij nu kunt zetten
De eerste simpele stap die je hierin kunt zetten is door afstand te creëren tussen jou en jouw gedachte. Hieronder schrijf ik een simpele korte oefening die je kunt toepassen. Het is belangrijk om deze oefening te zien als een experiment en open te staan voor onverwachte resultaten. Want bij iedereen kan de uitwerking van een oefening anders uitpakken.
De oefening
- Neem even een moment voor jezelf. Pak een pen en papier en schrijf twee negatieve/zelf veroordelende gedachten op waar jouw verstand je regelmatig mee afstraft. Als je ze hebt opgeschreven kies je de gedachte waar je het meeste last van hebt. Die ga je nu gebruiken.
- Verwoord je negatieve gedachte in een korte zin, in de vorm “ik ben X”. Bijvoorbeeld: “ik ben niet goed genoeg”. Herhaal de komende 10 seconden deze gedachte in je hoofd. Spreek je gedachte uit ook hardop uit. Wat ik wil is dat je deze gedachte echt gaat voelen.
- Herhaal nogmaals deze gedachte in je hoofd, maar nu verander je de zin naar: “ik heb de gedachte dat ik X “. Bijvoorbeeld: “ik heb de gedachte dat ik niet goed genoeg ben”.
- Herhaal nogmaals deze gedachte, maar voeg nu de het volgende toe: “Ik merk op dat ik de gedachte heb dat…”. Bijvoorbeeld: “Ik merk op dat ik de gedachte heb dat ik niet goed genoeg ben”.
Wat gebeurde er? Merkte je dat er een gevoel van afstand of afscheiding tussen jou en de gedachte ontstond?
Ik ben heel benieuwd hoe jij deze oefening hebt ervaren. Deel je ervaring door mij een mailtje te sturen. Mocht je behoefte hebben aan een oriënterend gesprek dan kan je hieronder een afspraak inplannen.