Leer nee zeggen

Je voelt je schuldig als je een keer voor jezelf kiest en niet te werkt in het weekend. Je to-do lijst is altijd gevuld want er is altijd wel iets te doen. Je wilt graag goed werk afleveren maar je merkt al dat het je niet lukt om alles even belangrijk te vinden. Daardoor heb je het gevoel dat jij je baan te kort doet. Ondertussen vragen belangrijke figuren in het bedrijf of jij bepaalde taken wilt oppakken. Hier wil je natuurlijk geen “nee” opzeggen want dit soort mensen in jouw netwerk hebben kan handig zijn voor je carrière.

Vaker ‘nee’ zeggen gaat jou helpen en dit weet jij heel goed maar in de praktijk lukt het maar niet. Gelukkig ben je hier niet alleen in! Ook ik ben altijd heel goed in “ja” zeggen en samen met ons nog vele anderen. Onderzoek laat zien dat mensen die in alle situaties moeite hebben met nee zeggen of helemaal geen nee kunnen zeggen, gemiddeld slechter presteren. Hun tijd gaat voornamelijk naar andere mensen helpen. Dit kost ontzettend veel energie en het gaat uiteindelijk ten koste van de eigen focus en resultaten. Wat weer leidt tot stress, verlies van productiviteit en een verminderde kwaliteit van leven.

Wij zijn opgegroeid met de associatie dat ‘nee’ een afwijzing betekent. “Nee, je mag niks lekkers eten voor het eten want dan eet je niet meer” “Nee, je mag niet meer naar buiten want het wordt al donker”. Van kinds af aan hebben wij dus altijd een nee gekregen voor dingen die wij niet mochten. Nee voelt daardoor dan ook als een afwijzing en niemand wil de ander het gevoel geven dat hij of zij afgewezen wordt. ‘Nee’zeggen is moeilijk want uiteindelijk is het ook ontzettend fijn om de ander te kunnen helpen.

Nee leren zeggen is een competentie

Om ‘nee’ te leren zeggen is het belangrijk om jezelf ervan bewust te zijn dat wij ‘nee’ als negatief labelen en deze associëren met een afwijzing. Voor het veranderen van deze gedachte kunnen wij deze vervangen door het zeggen van ‘nee’ te beschouwen als een competentie. Iets wat je kunt leren. Net als het aanleren van elke andere vaardigheid, kost nee leren zeggen tijd.

Welke stappen kan je nemen om deze vaardigheid aan te leren?

Om tot verandering te komen is het belangrijk om hier een bewuste keuze in te maken. Stel jezelf dan ook de volgende vragen: Moet ik hier iets mee? En wil ik hier iets mee?

Door bewust te kiezen voor verandering kan jij jezelf ook verantwoordelijk houden voor wanneer het niet lukt. Daarnaast kan je ook hulp inschakelen van derden wanneer je het gevoel hebt dat je vastloopt.

Begin nu met oefenen. Start met nee zeggen in elke situatie. Klinkt eng hé? En dat is het ook maar wat is het ergste wat er kan gebeuren?

Het kan helpen om overzicht te creëren door te kijken naar: wat moet echt (want sommige dingen daar kan je niet omheen), wat is echt dringend en moet nu gebeuren, wat kan alleen jij doen, en waar word jij enthousiast van en wil je tijd voor maken. Door overzicht te creëren zie jij direct wat wel en niet mogelijk is. Waardoor nee zeggen ook makkelijker gaat. Ik heb een werkblad gemaakt die jou hiermee kan helpen. Deze kan je hier gratis downloaden.

Nee zeggen hoeft niet op een botte manier. Je kunt dit ook anders vormgeven door bijvoorbeeld een stilte te laten vallen of te zeggen, ‘laat mij even in mijn agenda kijken…’ om vervolgens met een nee te komen.

Vind je het spannend om nee te zeggen tegen je werkgever of meerdere? Geef dan aan dat je de taak best wilt doen maar dat je dan met andere prioriteiten in je agenda moet schuiven. Stel dan ook de vraag aan je meerdere welke hij/zij graag als eerste gedaan wilt hebben. Op deze manier blijf je professioneel en behoud je een goede verstandsrelatie.

Het lezen van dit artikel gaat niet direct je obstakels oplossen. Waarom niet? Je gaat het alleen maar leren door het te doen! In je brein worden aan de hand van eerder opgedane ervaringen allemaal paadjes aangemaakt. Het ene paadje is beter en dieper zichtbaar dan het andere paadje. Dit komt doordat je sommige paadjes meer gebruikt en andere paadjes minder vaak gebruikt. De dieper ingesleten paden zijn de paden die je brein makkelijk inslaat en toepast. De minder zichtbare paden zijn moeilijker begaanbaar en om deze in te slaan moet je hier bewust voor kiezen. Het kost tijd, energie en doorzettingsvermogen om deze paden dieper in te slijten en begaanbaarder te maken. Zo werkt dit ook met het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Nee leren zeggen kost dus tijd, energie en doorzettingsvermogen maar uiteindelijk ga jij hier profijt van hebben.

Nee leren zeggen gaat jou helpen om:

  • Duidelijk te blijven in je communicatie naar de ander
  • Je grenzen aan te geven want zo kan jij voor jezelf zorgen
  • Conflicten te vermijden want jij bent duidelijk in je communicatie
  • De regie over jouw eigen leven en agenda te houden

Veel succes en plezier met het oefenen van deze nieuwe vaardigheid. Lukt het niet of kom je er niet uit? Dan ben ik er voor je. Plan hieronder een vrijblijvend gesprek in en dan kijken wij samen wat ik voor je kan betekenen