Slacklinen is steeds meer zichtbaar in de stadsparken van grote steden zoals Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. Wanneer je iemand over zo’n slackline ziet balanceren dan denk je toch gauw aan de film ‘Man of wire’ waar Philippe Petit de Twin Towers al balancerend oversteekt met een stok.
Maar wat is slackline en kan iedereen dit leren?
Coach en trainer uit "the Big Balance" over slackline
Wat is slacklinen?
Slacklinen is een relatief nieuwe sport die is ontstaan in de jaren 70 in Yosemite. Op regenachtige en rustdagen wilden klimmers toch iets te doen hebben en zo begonnen ze met balanceren over een slackline.
Slacklinen is het balanceren van je lichaam over een 2,5cm platte brede band van polyester of nylon. Deze band is opgespannen tussen twee bomen. In tegenstelling tot Philippe Petit die balanceert met een stok, gebruik je in het slacklinen je hele core om over de slackline te kunnen balanceren.
In eerste instantie lijkt het een hele makkelijke sport want je zet 1 voet voor de anderen in een rechte lijn. Iedereen die je in het park ziet slacklinen laten het er ook makkelijk uitzien. Maar schijn bedriegt. Iedereen die zijn eerste voet op een slackline zet (inclusief ikzelf) wordt overvallen door een golf van ongeloof en instabiliteit. Je been begint te trillen als een echte Elvis been en je kan het nog geen seconde volhouden om te blijven staan. Het voelt onmogelijk maar is het ook echt onmogelijk?
Leren slacklinen
Vaak krijg ik als vraag waarom ik ben gaan slacklinen. Meer dan 8 jaar geleden ben ik begonnen met slacklinen omdat het mij zowel fysiek als mentaal uitdaagt. Slacklinen is echt een full body workout waar je je core, armen, rug, benen, voeten en focus traint. Wat wil je nog meer?
De eerste stappen op een slackline zijn altijd het moeilijkst. Dit komt omdat ons lichaam heeft geleerd om te balanceren op harde ondergronden en niet op een ondergrond dat van links naar rechts en van boven naar beneden beweegt. Starten met een nieuwe sport is altijd wel een beetje spannend en als je dan direct wordt overvallen met het ‘Elvis been’ kan dit ontmoedigend werken. Geloof het of niet maar dit is normaal! Ik ben nog niemand tegengekomen die direct een stap kon zetten in het eerste half uur.
Om te leren slackline moet je blijven volhouden. Ons lichaam heeft de tijd nodig om aan te passen aan de bewegingen van de lijn. Gun jouw lichaam en jezelf de tijd om hieraan te wennen.
Zelf slacklinen
Ben je enthousiast geworden over het slacklinen en wil je zelf aan de slag? Dan heb ik de volgende tips voor je:
- Kijk altijd naar een vast punt recht voor je uit. Voorkom dat je naar beneden gaat kijken.
- Zet je voeten altijd recht op de lijn. Uiteindelijk gaat het niet om de snelheid waarmee je de lijn overgaat maar om hoe nauwkeurig je de lijn over gaat.
- Gebruik je armen om te balanceren. Die sturen je core aan (probeer maar en je voelt direct wat ik hiermee bedoel).
Ben je enthousiast en zou je het leuker vinden om te leren slacklinen in een groep met extra begeleiding? Klik dan op de onderstaande link voor meer informatie!